fbpx

Селена на полско – китайския икономически форум

21 October 2011

Кшищоф Домарецки, президент на Селена – международен холдинг със седалище в Полша, производител и дистрибутор на химически продукти за строителната промишленост – е един от 14-те полски бизнесмени, които ще вземат участие в полската икономическа мисия в Китай. Мисията, която ще се проведе между 21-ви и 25-ти октомври 2008 година ще придружи полския министър-председател Доналд Туск по време на визитата му в Китай. Програмата включва срещи с китайски бизнесмени в Шанхай и Пекин.

Мисията се организира от полската търговско-промишлена палата и китайския съвет с цел насърчаване на международната търговия със сътрудничеството на икономическия отдел на полското посолство в Китай. Участниците ще присъстват на полско – китайския икономически форум, който ще се проведе в Шанхай и Пекин. Бизнес срещите с китайски фирми, които желаят за работят съвместно и търгуват с полски фирми също са част от програмата.

„Азиатските пазари са стратегически регион за нас. Те се характеризират с изключително голям потенциал за развитие не само заради непрекъснатото увеличение на населението, но и заради повишаващия се напредък на обществата там. Всички тези фактори обуславят увеличеното търсене на строителни материали и услуги”, твърди Кшищоф Домарецки, президент на управителния съвет на Selena FM SA – холдинговата компания на Групата.

През месец юни Селена сключи договор за изграждане на производствена база в икономическата и техническа зона за развитие на Нантонг в близост до Шанхай. Цената на този проект в Китай възлиза на общо 27.5 милиона щатски долара. Селена е първият полски инвеститор в зоната. На 19-ти септември Кшищоф Домарецки се срещна със заместник кмета на град Нантонг Г-н Шен Жен Ксин. По време на визитата бяха обсъдени инвестиционните планове на Селена. Те са част от стратегията за по-нататъшно разширяване в Азия.

По време на срещата китайските представители направиха презентация на вече изпълнените проекти в зоната и списък на инвеститорите. Сред тях за множество международни компании като GE Plastics, Cargill, Toshiba и Carrefour. Бе направена презентация също така и на инфраструктурните съоръжения в района като например директния достъп до пристанището, от където се осъществява връзка по море между Китай и целия свят. Кшищоф Домарецки обсъди ключовите елементи от планираната инвестиция, част от които включват производство на място и дистрибуция на продукцията: полиуретанови пени, уплътнители и лепила в Китай. Той представи и стратегическите въпроси, свързани с присъствието на Селена в Китай.

„Китайската икономика е най-бързо развиващата се икономика в света. Тази година Китай реализира най-големия растеж на брутния вътрешен продукт в целия свят (9.4%). Според прогнозите до 2050 година Китай ще се превърне в най-голямата световна икономическа сила. Един от най-динамично развиващите се сектори е строителната промишленост. Нейният растеж е с 14.0% на година. И въпреки, че световната икономическа криза забавя икономическия растеж, мисля, че ще има положително влияние върху процесите на консолидиране в Китай, в резултат на което състоянието на китайската икономика ще се подобри, а не влоши. Затова ние продължаваме да работим върху инвестицията си в зоната Нантонг”, добави Кшищоф Домарецки.

Икономическата и техническа зона за развитие на Нантонг се намира на около 100 км от Шанхай. Зоната се оформя през 80-те години на 20-ти век като една от първите по рода си в Китай. Зоната има добре развита инфраструктура: пристанище, летище, мрежа от пътища и пътища за железопътен транспорт, както и няколко институции, които оказват помощ на инвестициите като например центъра за високи технологии и обслужване.

Селена присъства в Китай от 2007 г. В момента компанията предлага на пазара силикони и акрили, произведени от Foshan Chinuri Selena Chemical Co., където Групата притежава 66,7% от акциите на дружеството. Селена дистрибутира на китайския пазар и полиуретанови пени, произведени в Полша. Новата инвестиция в зоната на Нантонг включва стартирането на местно производство на полиуретанови пени и лепила, което от своя страна ще затвърди конкурентните предимства на Селена в тази продуктова категория.

Уважаваме Вашите лични данни, затова искаме да Ви информираме, че сме актуализирали нашата Политика за поверителност. С цел осигуряване на ясна и прозрачна информация, за това как обработваме личните Ви данни. Във всяка точка подробно описваме, с какви Ваши лични данни разполагаме и как ги използваме. Също така добавихме информация за Вашите права, например, как можете да получите достъп до своите данни и за начина за отказ от тяхното използване.

Нашата Политика за поверителност можете да намерите тук: връзка